Het kabinet stelt regelingen in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. SET | Stimulering e-Health thuis Aanbieders van zorg of ondersteuning die rond de coronacrisis extra willen inzetten op digitale zorg op afstand voor mensen thuis, kunnen in aanmerking komen voor subsidie middels de uitbreiding van de SET-regeling. De voorgestelde activiteiten dragen bij aan de continuïteit van ondersteuning of zorg op afstand voor thuiswonende cliënten ten tijde van de coronacrisis, of de activiteiten zijn er op gericht om de belemmeringen die het gevolg zijn van deze crisis op te heffen. NOW | Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid Het kabinet wil het mogelijk maken dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen tijdens deze periode zodat werkeloosheid wordt voorkomen en mensen behouden blijven voor het bedrijf. Bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen hiermee vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. TOZO | Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers TOZO heeft geen link met de SBI-code. TOZO-aanvraag dient u bij de gemeente waar u woont. De gemeente is aan zet en bedient daar de knoppen. Kom in bewegingen vraag massaal de TOZO aan! Kom u in de problemen bij een gemeente, neem dan zelf rechtstreeks contact op. De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, die in de knel komen door de coronacrisis. De ondersteuning bestaat uit twee delen: - Een tijdelijke inkomensondersteuning – voor maximaal 3 maanden - die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum
- Een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen.
ZZP en zelfstandige ondernemers (incl. DGA’s) kunnen via de gemeenten TOZO aanvragen. Het betreft een tijdelijke inkomensaanvulling tot sociaal minimum. De aanvraag doet u bij de gemeente waar u woont. U kunt naar de website krijgiktozo.nl om te zien of u in aanmerking komt voor TOZO. U dient te voldoen aan de volgende eisen: - Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd.
- Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.
- Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
- Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend.
- Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK.
- Is vóór 17 maart 2020 18.45 uur gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium. Dat wil zeggen minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep. Voor bedrijven die minder dan een jaar geleden zijn gestart geldt een gemiddelde van minimaal 24 uur per week.
- Woonachtig in de gemeente waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.
- Inkomen als gevolg van de coronacrisis onder het sociaal minimum.
TOGS | Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 De Tegemoetkoming is voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het COVID-19 virus in te dammen. Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 om hun vaste lasten te kunnen betalen. De TOGS is aan te vragen via rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Er moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo mag het privéadres van de eigenaar/eigenaren niet gelijk zijn aan het vestigingsadres van de praktijk. Met andere woorden praktijken die aan huis gevestigd zijn maken geen aanspraak. Verder is er een lijst met vastgestelde SBI-codes (bron rvo), alleen hoofdactiviteiten die daarop staan maken aanspraak op de regeling. Door deze voorwaarden wordt een groot aantal therapeuten uitgesloten. Alle voorwaarden: - De onderneming is opgericht en stond op 15 maart 2020 ingeschreven in het KVK Handelsregister.
- Ondernemingen kunnen verschillende rechtsvormen hebben. Bijvoorbeeld: eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), maatschap, coöperatie, vereniging en stichting.
- In de onderneming zijn maximaal 250 personen werkzaam. Dit blijkt uit de inschrijving in het KVK Handelsregister.
- De hoofdactiviteit van de onderneming stond op 15 maart 2020 geregistreerd onder een van de vereiste SBI-codes.
- De onderneming heeft een fysieke vestiging in Nederland waarvan het vestigingsadres is geregistreerd in het KVK Handelsregister.
- Niet-horecaondernemingen verklaren, tijdens de aanvraag, ten minste 1 vestiging met een ander adres te hebben dan het privéadres van de eigenaar/eigenaren. Bij deze ondernemingen mag het privéadres eigenaar/eigenaren dus niet gelijk zijn aan het vestigingsadres.
- Uitgezonderd zijn horecaondernemingen met SBI-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30. Zij verklaren, tijdens de aanvraag, in elk geval 1 horecagelegenheid te huren, pachten of in eigendom te hebben. Bij deze ondernemingen mag het privéadres eigenaar/eigenaren wel gelijk zijn aan vestigingsadres.
- De tegemoetkoming bedraagt eenmalig 4.000 euro per onderneming (en niet per vestiging).
- De ondernemer geeft bij de aanvraag een bankrekeningnummer op dat op naam van de onderneming staat.
- De onderneming is niet failliet.
- De onderneming heeft geen verzoek tot verlening van surseance van betaling ingediend bij de rechtbank.
- De ondernemer verklaart dat hij, van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020, een omzetverlies verwacht van ten minste 4.000 euro.
- De ondernemer verklaart ten minste 4.000 euro aan vaste lasten te verwachten in de periode 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020. Ook na gebruik van andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen.
- De ondernemer verklaart bij de aanvraag dat over het huidige en de afgelopen 2 belastingjaren niet meer dan 200.000 euro aan overheidssteun is ontvangen (de-minimisverordening). Ondernemingen die het gehele bedrag al hebben uitgeput komen niet in aanmerking voor de regeling.
- De onderneming verklaart geen overheidsbedrijf te zijn.
|