Beste , Het zal u niet zijn ontgaan dat het coronavirus vanaf december 2019 vanuit China over een groot deel van de wereld is verspreid en ook Nederland en de omliggende landen heeft bereikt. De afgelopen dagen meldt de overheid nieuwe besmettingsgevallen. Is het coronavirus nog in te dammen en welke gevolgen heeft het voor u als zorgverlener? Waarom maken we ons meer zorgen over corona dan over de griep? Daar is een aantal redenen voor: - Het coronoavirus is nieuw en er is geen natuurlijke groepsimmuniteit
- Met een sterftecijfer van 2% maakt het coronavirus meer slachtoffers dan de griep (0,2%)
- Het is besmettelijker. De huidige cijfers geven aan dat een zieke persoon het coronavirus gemiddeld overdraagt aan 2 andere personen (tegenover overdracht van 1,3 persoon bij griep).
Nog lang niet alles is over het virus bekend. Het zou zelfs kunnen dat de mortaliteit van het coronavirus minder hoog is dan gedacht omdat er alleen gegevens bekend zijn van personen waar de diagnose ‘covid-19’ officieel is vastgesteld. Het aantal niet opgemerkte besmettingen is simpelweg niet bekend. Van belang is om alles in het juiste perspectief te bezien en te voorkomen dat er een hype ontstaat. Gevolgen voor je praktijk Zorg -zoals altijd(!) voor goede hygiëne in de praktijk en van uzelf als zorgverlener. Op dit moment in de ‘paniekstand’ springen is een brug te ver. Koorts en luchtwegproblemen (hoest, kortademigheid) zijn de belangrijkste kenmerken van het coronavirus (en in mindere mate spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn). Dit zijn de eerste signalen van besmetting. Wilt u enige mate van zekerheid inbouwen, vraag dan bij de anamnese of de client soortgelijke klachten heeft. Zorgt u vooral dat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen, bij een ernstig scenario verstrekt de overheid ongetwijfeld nieuwe informatie en is het altijd nog mogelijk verdergaande maatregelen te treffen voor uzelf en uw praktijk. Hartelijk dank!
De aantallen zijn gebaseerd op onder andere de informatie van Wereldgezondheidsorganisatie WHO en ECDC European Centre for Disease Prevention and Control . Er kunnen kleine verschillen zitten in de daadwerkelijke aantallen. Voor de laatste bevestigde aantallen verwijzen we naar de websites van de WHO en ECDC.
=================================================
|