Vragen die helpen bij uitchecken De volgende vragen ontlokken altijd positieve antwoorden en maken veel energie los. Je hoeft er vaak maar één van te kiezen voor de afronding en je kunt er gerust varianten op bedenken. - Wat heb je gewaardeerd aan deze bijeenkomst?
- Wat was het beste van vandaag?
- Wat neem je mee uit deze sessie?
- Wat ga je morgen eens proberen?
Mocht het zo zijn dat je aanvoelt dat mensen ook nog tips kwijt willen, omdat er echt wel wat beter kon, dan kun je daar op een positieve manier zo naar vragen: “Stel dat er iets is wat deze bijeenkomst nog beter had kunnen maken, wat zou dat dan zijn?” Meestal kun je dat achterwege laten, omdat je zelf al prima weet wat er beter had gekund. Alternatieve vragenreeks een-op-een Bovenstaande vragen werken ook prima een-op-een. Je kunt je er ook voor kiezen om met drie gesloten vragen ‘Ja’-antwoorden te ontlokken, waardoor iemand in een positieve stemming het gesprek verlaat. Belangrijk is dan wel dat je ervan overtuigd bent dat de ander ook zo zal reageren. Bijvoorbeeld als iemand eerst radeloos bij je binnenkwam lopen en het niet meer zag zitten. Stel dat je een geweldig gesprek hebt gehad en de ander is er helemaal uit. Dan kun je vragen: - Ben je nu je verhaal kwijt?
- Weet je nu hoe je verder moet?
- En heb je er vertrouwen in?
Werkvormen en spelregels voor uitchecken bij groepen Een groot deel van de werkvormen die bij het inchecken staan, werken ook bij uitchecken. Open vragen als: “Wat heb je gewaardeerd aan deze bijeenkomst?” kun je prima doen in de kring, met of zonder balletje, in Popcornstyle et cetera. Als afsluiter zijn er ook nog alternatieve werkvormen die je kunt benutten om de waarde van de bijeenkomst te verkennen. Een hele leuke is de fysieke schaalvraag. Dan schets je dat er een schaal loopt door de ruimte van de ene naar de andere kant. Aan de ene kant is het doel van de bijeenkomst voor jezelf nog helemaal niet behaald en aan de andere kant heb je het volledig bereikt. Vervolgens kun je vragen: “Ga op deze schaal daar staan, waar je stond aan het begin van de bijeenkomst.” Als iedereen staat vraag je vervolgens: “Ga nu daar staan waar je aan het eind van deze bijeenkomst bent gekomen.” Vervolgens kun je een aantal mensen de gelegenheid geven om te delen wat dan de progressie is die zij daarmee gemaakt hebben. Het mooie van deze werkvorm is dat de focus ligt op de vooruitgang in plaats van op het einddoel. Progressie maken we doorgaans altijd wel. Voel je vrij om te proberen Wat we beschreven hebben over in- en uitchecken is ongetwijfeld onvolledig en qua werkvormen niet uitputtend. De mogelijkheden zijn eindeloos. We hopen je vooral te hebben geïnspireerd door de waarde ervan te laten zien en een aantal mogelijkheden te schetsen. Voel je verder vooral vrij om het te proberen. Als het nog niet zo werkt als je wilde, pas je de vragen en werkvorm aan op basis van je ervaring. Wat wel werkt kun je voor jezelf vastleggen en meenemen naar volgende bijeenkomsten.
|