Ze worden nu extrinsiek gemotiveerd Kortom, voor deze jongeren begint het met een nut- en noodzaakafweging. Waarom is dit nuttig? Wat heb ik er aan? Als het niet boeit, dan is het vanuit deze drijfveer onzinnig om er meer energie in te steken dan nodig is voor het halen van een zes. Dan is namelijk het externe gemotiveerde doel bereikt. De zesjes-cultuur bestaat wel, maar niet omdat leerlingen niets willen. Het wordt ontlokt door het systeem waarin cijfers het leidende motief zijn, ook voor de docenten zelf.
Dus begin met de zin De vraag: “Waarom moet ik dit leren” is dus een hele mooie. Die verdient evenwel geen antwoord, maar een wedervraag: “Waarom is het voor jou belangrijk om dit te leren?” Dat kan best een lastige vraag zijn. Niettemin is het essentieel dat iedere leerling zijn eigen antwoord vindt. Dat is te ontdekken door relevante ervaringen te evalueren die zij al hebben meegemaakt. En als leerlingen die niet hebben, dan is het interessant om te bedenken hoe je de ervaring kan creëren. Met welke opdracht kan je eerst iets mis laten gaan en vervolgens laten zien wat het oplevert met de noodzakelijke kennis en vaardigheden? Op welke manier kan je ze aanzetten?
Uiteindelijk komt iedereen een keer ‘aan’ te staan In de training ‘Waarderen gesprekken met ouders en leerlingen’ die ik van de week gaf op een VO-school, heb ik eens naar de incidentie gevraagd. En dan blijkt het merendeel van de leerlingen gewoon hun best te doen. Als dat al niet relativerend is: uiteindelijk komt het met 98% van de mensen wel goed. Iedereen heeft ergens in zijn leven een moment waarop die ‘aan’ komt te staan. Zo’n moment waardoor je ontdekt wat je nu echt wil en waar je het voor doet. Want iedereen wordt gedreven om iets constructiefs in de wereld te brengen. Iedereen wil ergens van waarde zijn. Als je dat op jonge leeftijd niet ontdekt, dan ontdek je dat later wel. En de meeste mensen maken daar gedurende hun leven ook nog eens wendingen in mee. De ervaring die je op doet in je leven en de mate waarin je daarop reflecteert zijn daarvoor belangrijk.
En dat kunnen we faciliteren De begeleider van de studenten pleitte dan ook voor het weer herinvoeren van de dienstplicht. De ervaring zou ervoor zorgen dat de jongens meer gemotiveerd worden om een vak te leren. Hoe mooi zou het zijn als wij in het voortgezet onderwijs al ervaringen meegeven op basis waarvan wij leerlingen laten ontdekken wat voor hen belangrijk is om te leren. Hoe gemotiveerd gaan zij dan aan de slag? Dan wordt een cijfer eerder feedback of een prestatie dan een graadmeter voor de minimale norm.
We kunnen het zelfs inzichtelijk maken Dus leerlingen die nergens zin in hebben, dat is onzin! Hooguit weten we nog niet wat zij wel willen. Management Drives heeft daar een schitterend instrument voor ontwikkeld. De MD-junior. Dat geeft inzicht in wat hen drijft, waar hun weerstand zit, waar zij energie van krijgen en wat dat betekent voor de dagelijkse gang van zaken en momenten van stress. Het inzicht dat leerlingen daarmee krijgen helpt hen om op hun ervaringen te reflecteren en te begrijpen wat zij willen. Het helpt docenten om boeiend onderwijs te geven, aansprekende werkvormen te bieden en leerlingen ‘aan’ te zetten. Als je daar meer van wilt weten en er handvatten voor wilt, dan is het e-book interessant dat wij naar aanleiding van het onderzoek op de middelbare school hebben uitgevoerd. Wil je daar een exemplaar van? Vraag het e-book HIER aan. |