Wat de normaalverdeling beschrijft De normaalverdeling beschrijft hoe bepaald eigenschappen, kenmerken, of scores in een bepaalde groep symmetrisch verdeeld zijn rond het gemiddelde. De grootste groep bevindt zich binnen de marge van 1 standaardafwijking: 68,2%. Dat is de grote groep mensen die gemiddeld scoren. Dan hebben we een kleinere groep die 1 à 2 standaarddeviaties afwijkt (2 x 13,6%). Deze mensen scoren ruim boven of onder het gemiddelde. Tenslotte is er nog een kleine groep die meer dan 2 keer de standaarddeviatie afwijkt (2 x 2,3 %). Dat zijn de extremen, zowel in negatieve als in positieve zin.
Hoe de normaalverdeling in het onderwijs wordt gebruikt De scores van de citotoetsen zijn gebaseerd op de normaalverdeling. Kinderen worden zo vergeleken met hun leeftijdsgenoten. Dat is aan de ene kant best interessante informatie, omdat het bijvoorbeeld helpt om te differentiëren. Je ziet welke kinderen iets gemakkelijk afgaat vergeleken met hun leeftijdgenoten en welke kinderen ergens meer moeite mee hebben. Het wordt tricky als we er vervolgens een norm aan gaan hangen en erop gaan (be)oordelen. Hoe belangrijk is het om te weten dat je nog steeds in de onderste ‘e-score’ zit? Of is het veel interessanter om jezelf te vergelijken met jezelf en te zien welke progressie, welke leerwinst, je hebt geboekt. Wanneer vervolgens scholen worden afgerekend bij een te lage gemiddelde score op de cito-eindtoets, zijn wij wat mij betreft met statistische onzinnigheid bezig. Het gaat om een beschrijving van een tendens rond het gemiddelde. Er zullen altijd scholen zijn die lager scoren of hoger. Het zegt weinig over de kwaliteit van het onderwijs, omdat het niets zegt over leerwinst en wat er gedaan is om dat voor elkaar te krijgen.
De normaalverdeling en het nieuws Gebeurtenissen en prestaties zijn over het algemeen nieuwswaardig als zij sterk afwijken van het gemiddelde, als het niet normaal is. Hoe sterker het afwijkt, hoe interessanter. In een jaar waarin vooral de onderste 2,4% aan bod komt, voelen wij een sterk negatieve teneur. De NOS heeft dat onderkend en verzamelt nu standaard ieder weekend positief nieuws van de hele week bij elkaar om je daar in één nieuwsitem in de app mee te overspoelen. Een loffelijk initiatief om ons gevoel gunstiger te stemmen en de kijk op de wereld realistischer te maken door het perspectief. Niettemin blijven het extremen en lezen wij in het nieuws weinig over onze dagelijkse wereld. |