De webinar over het doorbreken van negatieve interactiepatronen is afgerond. De transcriptie is klaar en iedereen die interesse heeft kan alsnog de opnames afspelen in mp3 en mp4 format en de tekst en de presentatie teruglezen.
Van de week heb ik contact gehad met het schoolleidersregister en de puntjes op de ‘i’ gezet voor de accreditatie van het programma Waarderend Leiderschap in het onderwijs. Waarschijnlijk komt het in juni op de agenda en kan ik nog voor de zomervakantie laten weten of het ook van waarde is voor jullie herregistratie.
Tenslotte kan ik je nog van harte de Mini Retraite van 11 en 12 juli aanbevelen. Deze valt niet voor iedereen in de eerste week van de zomervakantie. Hopelijk kan je de tijd vrijmaken in de laatste of een na laatste week. Mocht dat niet lukken, maar zou je wel graag deel willen nemen, laat het mij dan weten. Bij genoeg animo kan ik wellicht ook later nog een Mini retraite organiseren.
“Hoe lang ga jij nog wachten tot je de tussenbalans opmaakt?”
Inleiding
Dit jaar zijn wij al een aantal keer geconfronteerd met de dood van een beroemd persoon. Om maar te noemen: Bowie, Cruijff en Prince. De pers maakt dan de eindbalans op van iemands leven en talloze mensen die door de overledenen zijn geïnspireerd vertellen ons hoe belangrijk zij zijn geweest. Het is mooi en ontroerend om te lezen en te horen. De ware impact van hun leven lijkt dan pas echt tot ons door te dringen. Maar wat doen we daarmee als het gaat om de mensen om ons heen en ons eigen leven?
Uit eigen ervaring
Twee jaar geleden tijdens de meivakantie werd ik zelf geconfronteerd door de dood van een van mijn beste vrienden uit mijn studententijd. Wij waren elkaar de laatste jaren wat uit het oog verloren en hadden weinig contact meer. Maar tijdens het klussen in de vakantie konden mijn gedachten de vrijeloop gaan en werd ik getroffen door het besef hoe belangrijk hij voor mij geweest is. Hij heeft mij meegemaakt in een wezenlijke periode als het gaat om worden wie ik ben en het vinden van mijn bestemming. Ik heb veel aan hem te danken op het gebied van vorming, vertrouwen, muziek, algemene kennis en het genieten van al het moois in de wereld. Wat jammer dat ik hem nooit heb kunnen vertellen hoe belangrijk hij voor mij geweest is. En wat geweldig was het om dat alsnog met al die andere mensen te delen voor, tijdens en na de uitvaart.
Waarom wachten?
Door al die overlijdens vroeg ik mij af, waarom wachten wij eigenlijk met het opmaken van de balans van iemands leven? Wellicht om dat we denken dat we conclusies pas aan het eind kunnen trekken. Pas als er een streep onder iemands leven staat, kunnen we de som opmaken en de waarde bepalen. En toch is het doodzonde als wij iemand niet tijdens diens leven vertellen hoe belangrijk die is geweest. Als je weet welke impact je hebt gehad, wat anderen heeft geholpen, dan weet je waar je kracht zit en wat je nog meer kan doen.
Wanneer maak je je eigen balans op?
Hoe zit dat met jouw eigen leven? Want wanneer daarvan de eindbalans wordt opgemaakt, ben je er niet bij. Wellicht geloof je nog dat je er wat van meekrijgt, maar wat kan je er dan nog mee? Is het niet veel zinvoller om een tussenbalans op te maken? Hoe mooi is het om te weten wat belangrijk voor je is, wie belangrijk voor je zijn, wat je bronnen zijn in het leven en bovenal: waarom dat zo is. Dat diepgaand weten, geeft richting en energie. Het relativeert je ervaring en het voedt je droom. Hoe mooi is het om dat echt te weten? |
|
Hoe lang ga jij nog wachten?
De tussenbalans opmaken vraagt tijd. Wanneer neem jij die tijd? We zitten nu in de periode voor de zomervakantie. Het is jakkeren tot het einde. Dan gaan we snel de vakantie in en willen we vooral met andere zaken bezig zijn. Voor je het weet start het nieuwe schooljaar en begint de mallemolen weer te draaien. Hoeveel van die rondes wil je nog doordraaien voor je eens de tijd neemt voor jezelf? Voor je eigen tussenbalans?
Je kan het niet alleen
Wellicht denk je: ik maak die balans zelf wel op. Ik denk daar wel in mijn eentje over na. Dat kan, alleen is de kans niet groot dat je tot hele andere inzichten gaat komen. Ga jij jezelf echt andere vragen stellen dan anders? Om zaken in een ander perspectief te zien, heb je de uitdagende vragen en de spiegel van anderen nodig. En dat is waarom ik je graag de gelegenheid bied om samen met anderen jouw tussenbalans op te maken tijdens de Mini retraite op 11 en 12 juli a.s. Hoe mooi kan het zijn om je jaar af te sluiten met nieuwe energie, geloof in je waarde en vertrouwen in je richting?
Wil je reageren op deze blog? Dat kan onderaan de blog op de website.
|
|
Mini retraite “Vind rust, energie en perspectief voor je vakantie”
- Neem de tijd voor jezelf.
- Maak je los van alle ballast van het afgelopen schooljaar.
- Leer van je hoogtepunten daarin.
- Hervind je eigen passie en energie.
- Ontdek je kwaliteiten.
- Verbeeld je droom voor volgend schooljaar.
- Weet wat de eerste acties na je vakantie zijn.
- Kortom: maak je hoofd, hart en handen leeg zodat je vrij op vakantie kan.
- En sluit jouw jaar af met een goed gevoel en een aanlokkelijk perspectief.
Hoe wil jij het jaar afsluiten? In een “overleven stand” en is de vakantie je redding? Of wil je voorbereid zijn op het leven na de vakantie, zodat je echt met energie, plezier en motivatie terugkomt?
Als dat laatste het geval is, dan is de Mini retraite echt iets voor jou. Op maandag 11 juli 2016 ben je vanaf 9.30 uur van harte welkom in het Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in de bossen van Zeist. We starten met het constructief verwerken van het afgelopen schooljaar. Op dinsdag 12 juli 2016 nemen wij om 15.00 uur weer afscheid van elkaar. Dan heb je jouw droombeeld voor het volgend schooljaar in handen en weet je wat de eerste concrete stappen zijn die je gaat zetten op weg daar naartoe. Tijdens deze retraite heb je kennis gemaakt met andere leiders uit het onderwijs. Voor twee dagen zijn zij jouw maatje, spiegel, steun en vertrouweling. Samen hebben jullie de verschillende stappen doorlopen waarin Aart Brezet jullie begeleid op een manier die zowel rust als energie biedt.
De Mini retraite is inclusief twee lunches, een diner, overnachting en een ontbijt en kost € 597,- inclusief BTW. Daarbij mag je een collega meenemen voor € 397,-. Wees er snel bij, want er is plek voor maximaal 10 deelnemers. Klik hier voor meer informatie.
|
|
Heb je interesse in een van onze diensten? Zet dan alvast de volgende data in optie in je agenda
|
|
Denk je dat deze e-zine ook voor een ander interessant is? Dan zou het geweldig zijn als je het doormailt. Anderen kunnen zich abonneren via de site www.drivesatschool.nl
|
|
Aart Brezet leert schoolleiders en schoolbestuurders... hoe zij negativiteit in hun organisatie kunnen keren door waarderend leiderschap, zodat hun leerkrachten en leerlingen gaan schitteren.
Aart kent uit eigen ervaring in welke positie schoolleiders zitten. Hij is niet alleen coach geweest van diverse schooldirecteuren, leerkrachten en teams; hij heeft het als interim-schoolleider ook daadwerkelijk ondervonden. Gaandeweg heeft Aart de kracht ontdekt van de positieve psychologie. Het is geen ideologie, het is bovenal een praktische invalshoek die werkt! Inmiddels zit het in zijn vezels om steeds die kant van de werkelijkheid te belichten waar mensen het meest gelukkig, energiek en gemotiveerd van worden. Juist daarom gaat het hem aan het hart dat in het onderwijs de aandacht zo vaak uit gaat naar wat er niet is, naar de problemen en onmogelijkheden bij kinderen, ouders, leerkrachten en schoolleiders. Als je weet hoe mooi een school kan schitteren wanneer iedereen aandacht heeft voor potentieel en progressie, dan wil je niets anders dan de vaardigheid daarvoor overbrengen aan de leiders in het onderwijs.
|
|
|